Ras standaard Noorse boskat

Kop: Vorm: Driehoekig, alle zijden even lang; Met van opzij gezien een goede hoogte; voorhoofd iets afgerond; lang recht profiel zonder onderbreking. (geen stop)
Kin: Stevig
Oren: Vorm: breed aan de basis; puntige uiteinden met lange haren uit de oren. Lynx-pluimen gewenst. Plaatsing: Hoog en open, de buitenste rand van het oor volgt de lijn van de kop naar de kin.
Ogen:
Vorm: Groot en ovaal, iets schuin geplaatst
Uitdrukking: Alert
Kleur: Elke kleur is toegestaan, ongeacht de kleur van de vacht.
Lichaam: Bouw: Lang, stevig gebouwd; solide botstructuur.
Poten:Stevig, hoog op de poten, achter iets hoger dan voor. Voeten groot, rond, in verhouding tot de poten.
Staart: Lang en volbehaard; moet over de rug gelegd minstens tot aan de schouderbladen reiken, liefst tot aan de nek.
Vacht: Structuur Halflang; de wollige ondervacht is afgedekt door de waterafstotende bovenvacht die de rug en flanken bedekt en bestaat uit lange, stugge, glanzende dekharen. In wintervacht heeft de kat een volle kraag en bef en knickerbockers.
Kleur: Alle kleur variëteiten zijn toegestaan, inclusief alle kleurvariëteiten met wit; uitgezonderd pointed patronen chocolate en lilac, cinnamon en fawn. Elke hoeveelheid wit is toegestaan. d.w.z. een witte bles, witte borst, witte buik, witte poten, etc.
Opmerkingen: Algemeen: Er moet rekening mee gehouden worden dat de Noorse Boskat langzaam volgroeid. De volwassen katers hebben mogelijk een bredere kop dan de poezen.
Vacht: Vacht wordt alleen beoordeeld op structuur en kwaliteit. Lengte en dikte van de vacht en ondervacht variëren per seizoen. Kittens hebben tot 6 maanden nodig om de dekharen te ontwikkelen.